Čokoláda
Na čokoládu jako takovou alergičtí být nemůžete, na její složky už ale ano. Nejčastější alergické reakce jsou tedy vyvolány mlékem, oříšky, kakaem a někdy i lepkem. Projevy se mohou objevit nejen bezprostředně po snědení čokolády, ale i s odstupem několika hodin. S nepříjemným onemocněním vám může pomoci jedině lékař, který stanoví původ problému a nasadí účinnou léčbu.
Popis nemoci
- Alergie na čokoládu se řadí mezi potravinové alergie. Jedná se o neúčelnou obrannou reakci organismu proti neškodným látkám z okolního prostředí, jde tedy o nemoc imunitního systému.
- Její projevy se liší v závislosti na tom, která složka čokolády alergii vyvolává.
- Může se projevit průjmy, zvracením, nevolností, otoky sliznic a rtů, otoky a svěděním jazyka, dušností, podrážděností, vyrážkou na kůži, bolestí břicha nebo až anafylaktickou reakcí, která vás může ohrožovat i na životě.
Obvyklá léčba
- Základem léčby je látku vyvolávající alergii z potravy kompletně vynechat. Proto pečlivě studujte složení čokolády, kterou kupujete.
- V případě alergické reakce se používají léky ze skupiny antihistaminik, v případě závažnějších reakcí kortikosteroidy nebo adrenalin.
Rizika neléčení nemoci
- Pokud se alergie na čokoládu neléčí, projevy alergie se obvykle stupňují.
- V krajním případě může dojít až k anafylaktickému šoku s oběhovým selháním.
Nebyly nalezeny žádné výsledky.